top of page

Конференція «INCUBATING FREEDOM – Postwar Innovative Transformation of Ukraine»

Понад 20 ректорів найкращих польських та українських університетів приїхали до Любліна, щоб обговорити відбудову та повоєнну трансформацію України.

У Любліні відбулась конференція «Післявоєнна інноваційна трансформація України» (1-2 грудня), організована Освітньою фундацією «Перспективи» спільно з Ukrainian Talent Foundation, мером Любліна та академічними партнерами. Почесний патронат над заходом взяла дружина Президента Республіки Польща Агата Корнгаузер-Дуда.

Дводенна конференція «INCUBATING FREEDOM – Postwar Innovative Transformation of Ukraine», організована Освітньою фундацією «Перспективи» спільно з Ukrainian Talent Foundation, мером міста Люблін та академічними партнерами з Польщі та України, завершилася у Люблін.

Під час конференції було створено польсько-український академічний кластер у галузі «Штучний інтелект» та «Кібербезпека». Також було відкрито масштабну програму «Академія перспективи», яка має на меті навчити щонайменше 30 тис. співробітників ІТ. жінок з України, які перебувають у Польщі з 24 лютого.

Ця подія є новаторською, якщо не сказати, епохальною, - сказав д-р Давид Костецький , директор Національного агентства академічного обміну Польщі під час сесії «Роль науки та освіти в розбудові нової та безпечної Європи». – Ми будуємо наш майбутній потенціал тут, для України, для Польщі та для Європи. Сьогодні найбільшим викликом є ​​активізація академічної спільноти України. Треба вигадувати розумні шляхи для цього в той час, коли, з одного боку, через війну закриваються університети, а з іншого боку, коли українська громада боїться вичерпати інтелектуальний потенціал своєї країни. .

Від економії до емоцій
проф. Різник Сергій Васильович , проректор з міжнародного співробітництва ЛНУ ім. Івана Франка під час тієї ж сесії зазначив: - Сьогодні польсько-українське партнерство змінюється, ми перейшли від співпраці, побудованої на економічних міркуваннях, до співпраці, побудованої на емоціях. Це унікальний досвід у світі, надзвичайно позитивний, і я сподіваюся, що інші країни скористаються ним.

Ректор Різник зазначив, що нині українські університети намагаються здійснювати міжнародну співпрацю різнобічно на основі як стосунків, які склалися до війни, так і нових партнерств. Водночас він підтвердив, що поширеним страхом академічної України є страх перед відтоком мізків. – Тому, коли ми говоримо про мобільність, так, ми зацікавлені в такій співпраці, але сподіваємося, що це буде двостороння мобільність. Ми також хочемо запросити вас до наших університетів, сподіваємося, що незабаром ми зможемо говорити про реальний міжнародний обмін з нашою країною.

У свою чергу проф . Целіна Ольшак , ректор Університету економіки в Катовіцах, відповіла на запитання про те, як вона бачить польсько-українську співпрацю: - Силою та відмінністю Європи має бути інноваційна економіка, а також високоосвічене суспільство, яке дбає про рівний доступ до освіти. і працювати для всіх. Щоб досягти цього, нам потрібна справжня інтеграція в наших спільних інтересах. А наука сьогодні є рушійною силою інновацій, тому її роль унікальна. проф. Ольшак додав, що сьогодні не можна боятися співпраці та мобільності, адже це єдиний правильний напрямок розвитку. « Разом ми можемо зробити більше », — сказала вона.

Виступаючи під час цієї сесії, проф . Марек П’єтраш , директор Інституту політичних та адміністративних наук UMCS, представив дещо іншу перспективу, яка є результатом гуманітарних та соціальних наук:Щоб розпочати співпрацю з Україною, нам необхідно усвідомлювати середовище, в якому ця країна працює, складність геополітичного контексту України. І сьогодні, як на мене, одним із найбільших викликів є деокупація історії України, її звільнення від російської окупації. Особливо, якщо ми хочемо бачити Україну в майбутньому європейською країною. Адже європейський варіант вимагає дотримання певних стандартів, і ми тут говоримо не лише про цифрові інновації, а й, наприклад, про підхід рівності, про екологічні інновації тощо. Тому включення України до європейського дослідницького простору також має взяти до уваги цю перспективу.

Проф. Інна Степанець , проректор КНУ ім Тараса Шевченка, розповів про велику вдячність українців за підтримку їх у важкі часи з боку Польщі: - Найбільше багатство будь-якої країни – люди, а освічена людина – рушій змін. Тому для нас дуже важливі проекти підтримки, які проводить Освітній фонд «Перспективи». Жінки, яким ви допоможете набути цифрових компетенцій, зможуть долучитися до відбудови нашої країни, побудови сучасної цифрової України.

Майбутнє України – це жінка

Одна з післяобідніх сесій конференції в Любліні була присвячена презентації нової ініціативи, спільно очолюваної Освітньою фундацією «Перспективи». Це проект INCUBATING FREEDOM for Ukraine – Adapting Women to Digital Economy . Доктор Б'янка Сівінська, генеральний директор Perspektywy, повідомила: - Цей проект є результатом нашого багаторічного досвіду. З одного боку, це досвід співпраці з глобальними технологічними компаніями, з іншого боку, досвід співпраці з чудовими академічними партнерами, і нарешті, але не менш важливий, багаторічний досвід у проведенні різноманітних програм сприяння жінкам у сфері IT та STEM. Сьогодні, об’єднавши весь цей досвід, ми хочемо підтримати українських жінок у набутті цифрових компетенцій, щоб зміни відбулися.

Проект INCUBATING FREEDOM for Ukraine – Adapting Women to Digital Economy , в якому Освітній фонд «Перспективи», Ukrainian Talent Foundation, академічні партнери (провідні університети обох країн) і технологічні партнери (провідні технологічні компанії) є рівноправними партнерами, спрямований на освіту понад 30 000 жінок з України та Польщі. Якісне навчання цифровим компетенціям, потрібним на сучасному ринку праці (вони проводитимуться в базовому обсязі – базові навички користування комп’ютерними програмами, основи програмування – і більш просунуті; 180 годин навчання на учасника). доповнюється зустрічами з менторами та кар'єрними радниками.

Ідею навчального проекту для українських жінок прокоментував проф. Пьотр Степновський , ректор Гданського університету: - Чудово! Те, що зробив Освітній фонд «Перспективи» як організатор цієї конференції, справді чудово. Ми їхали сюди з ранку. Ми почали з геополітичної перспективи, потім побачили економічну перспективу, почули голоси українських університетів і врешті дійшли до того, що повністю вписується в третю місію університету. Цей проект є своєрідною «перевіркою» для університетів, тут університети замість того, щоб грати м’язами та хвалитися своїми програмами допомоги, отримають шанс реалізувати ідею сталого розвитку.

Запрошуючи партнерів на урочисте підписання польсько-української угоди щодо реалізації проекту INCUBATING FREEDOM for Ukraine – Adapting Women to Digital Economy , д-р Б’янка Сівінська підсумувала: – Парадоксально, але ця війна може виявитися можливістю. Це можливість для особистісного розвитку для десятків тисяч українських жінок, а також можливість для всієї України для величезного технологічного стрибка.

Люблінська конференція також стала місцем презентації ще одного проукраїнського проекту – «Нові технології для жінок – Україна», який реалізують спільно Освітня фундація «Перспективи» та Intel. Стипендіати проекту (50 українських STEM-студентів та докторантів польських університетів) мали спеціальну програму на конференції (зокрема нетворкінг-сесію, ораторські майстер-класи), а під час офіційного гала отримали дипломи про участь у проекті. Катажина Ціхоцька з Intel запевнила: –Я мала нагоду вести цю програму у версії для польських дівчат багато років разом із Perspektywy. І я завжди зворушений, коли бачу, наскільки участь у цій програмі змінює життя наших стипендіатів, як вона зміцнює їхню впевненість у собі та усвідомлення своїх навичок. Сьогодні я можу запевнити наших нових стипендіатів з України: ця програма працює!

Вітаючи стипендіаток на сцені, доктор Б’янка Сівінська сказала: – Обличчя цих дівчат – це обличчя майбутньої України.

Фото конференції за посиланням: http://ukraine.perspektywy.org .

Магда Титул

фото. Аніта Кіт

bottom of page